Zdrowe desery mrożone? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jakkolwiek też świetnie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w upalne dni.

Hibernowane kuleczki

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z właściwą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną porcją malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To wyśmienita alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Akcesoryjnym walorem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są wyśmienitą przekąską w trakcie upalnych dni. Doskonale smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu