Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najbardziej popularny typ gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie bo jest pyszne, treściwe oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską próbują rzadsze dania – tortellini, lasagne i desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie znajdują się też mniej znane włoskie potrawy, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz potrawy z różnych zakątków Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna zapominać wina. Posiłek we włoskim stylu bez wyjątku musi obejmować też wino. Lampka białego wina to dla Włochów reguła. włoska restauracja w Krakowie Klasyczne wina z Włoch to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i noto z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć szeroki wybór win.
Klasyczna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto poszukać restauracji, która jest w stanie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film